Artister

VÄSTRA GÖTALAND
TROLLHÄTTAN-VÄNERSBORG-UDDEVALLA
KONSERTER    MÄSTERKURSER    FÖREDRAGArtister 2019


Gitta-Maria Sjöberg, Operasångerska, Sopran SE/DK

Gitta-Maria Sjöbergs otroliga sopranröst har gjort henne till en mycket önskad gästsångare över hela världen. Hennes mångsidighet är extraordinärt. Hon mästar både lyriska och mycket dramatiska delar som hon ger sina karaktärer  Hennes repertoar omfattar en bred repertoar av roller som Tosca, Madame Butterfly, Mimi, Desdemona, Amelia, Leonora, Arabella, Sieglinde, Brangaene, Rusalka, Katarina Ismailova, Kostelnicka och Emilia Marty. På hösten 2014 blev hon inbjuden att öppna Janácek Festival i Brno i rollen som Emilia Marty i "Vec Makropulos", och recensionerna var överväldigande med framgång.  År 2017 sjöng hon rollen som "The Mother" i premiären av Louise Alenius opera "Silent Zone" på Operahuset i Köpenhamn. Gitta-Maria Sjöberg är grundare och konstnärlig ledare för Nordic Song Festival.
För mer info klicka här.
Camilla Nylund Operasångerska, Sopran FI/DE

Camilla Nylund är en född i Vasa i Finland och fick sin musikaliska utbildning med professor Eva Illes och på Mozarteum i Salzburg. För hennes utmärkta prestation tilldelades hon Lilli Lehmann-medaljen år 1995 av Mozarteums internationella stiftelse. Sedan 2003 har hon arbetat med prof Irmgard Boas.
Efter en mycket välrenommerad debut på Niedersächsische Staatsoper Hannover var hon förlovad som en permanent medlem i ensemblet 1995-1999.Camilla Nylund har etablerat sig som en av världens ledande lyrisk dramatiska sopraner. Hennes rolldebut i "Rusalka" i Salzburg Festspiele 2008 med Cleveland Symphony Orchestra under ledning av Franz Werner-Möst skapade fantastiska recentiooner och hyllades i internationell press. Camilla Nylund jobbar regelbundet med världsberömda orkestrar och dirigenter och har sjungit ledande roller i bl.a operahus som Zürich, Wien, Paris, Berlin, Dresden, Köln, Hamburg, Tokyo, Helsingfors, Barcelona, San Diego, Amsterdam, Bayreuth, San Francisco , London och Milano. I december 2019 gör Camilla Nylund sin debut på Metropolitan Opera i Nes York. För mer info klicka här.
Anton Saris, Operasångare, Tenor
Han hade sina största framgångar i det lyriska dramatiska facket, särskilt som Florestan (Fidelio), Erik (The Flying Dutchman), Gerontius (Dream of Gerontius), Alfred och Eisenstein (The Bat) och som tenorsolist i Mahlers "Jordens Song" ,

Han sjunger mycket i oratorier, ofta med kända kolleger som Franz-Josef Selig och Günther Groissböck. 

Efter examen studerade Anton Saris först trombon vid Utrecht Conservatory, men började snart en vokalutbildning på Royal College of The Hague, där han ursprungligen utbildades som en lyrisk bariton. Han sjöng de första sex åren av sin karriär på detta område.

Efter hans dotter Isabels födelse bestämde han sig för att byta till tenor, där han debuterade efter tio månader i Beethovens 9: e symfoni i AntwerpenFredrik de Jounge, Operasångare, Tenor

Fredrik de Jounge är en erfaren sångare med en bred repertoar. Han började sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och fortsatte på Operahögskolan 87–93. Fredrik har även studerat i Wien, New York och Salzburg. En av hans lärare och mentor var hovsångaren Nicolai Gedda. Han debuterade 1983 på Ystadoperan. 1993 var debuten på Kungliga Operan i Stockholm. Sen följde gästspel vid bl.a. Folkoperan, Finish National Opera i Helsingfors, Salzburgfestivalen, Leipzig Opera Rimskij-Korsakov Theatre i St Petersburg. Biel Stadsteater i Schweiz, Savonlinna Operafestival och Hamburger Staatsoper. Därefter följe ett 3 års kontrakt på Staatstheater Oldenburg. Fredrik de Jounge har gjort över 50 roller och över 3000 föreställningar och konserter och det har för honom till bl.a. USA, Kanada, Portugal, Ryssland, Tyskland, Italien, Finland, Schweiz, Österrike och Sverige.

 


Aleksander Nohr Operasångare, baryton 

Aleksander Nohr har imponerat publiken och kritikerna med sin rika och imponerande baritonröst och hans välskötta skådespelare sedan sin examen från Operakademin i Köpenhamn 2014. Aleksander gjorde sin debut på Royal Danish Opera som Dancairo i Bizet's Carmen.

Aleksander har sedan dess blivit en solist med bl.a The Norwegian Opera och National Opera. Hans roller i Oslo har inkluderat Masetto i Mozarts Don Giovanni, Dandini i La Cenerentola, Schaunard i Puccinis La Boheme och 1. Lt Redburn i Britten's Billy Budd. Han återvände till Bizets Carmen i rollen som Moralès.

På andra ställen har Aleksander sjungit grev Almaviva i Mozarts Figaros Bröllop, Aeneas i Purcells Dido och Aeneas (Concerto Copenhagen), Escamillo i Bizets Carmen (Malmö Opera) och Dandini i Rossini's La Cenerentola.
För mer info klicka här.Åkervinda, Jazzgrupp

Iris, Lise, Linda och Agnes, Åkervindas fyra sångare, är stolta över sin ursprungliga och moderna tolkning av de traditionella folksångerna i Skandinavien. Gruppens namn, Åkervinda, är inspirerad av en svensk vildvinare vars rötter sprider sig alldeles bredt som floder under

marken. 


Mats Jansson, Piano

Undervisar i piano, kammarmusik och instudering. Mats Jansson arbetar även som pianist och ackompanjatör vid Musikhögskolan.

Mats Jansson fick sin utbildning hos professor Hans Leygraf vid musikhögskolorna i Hannover, Salzburg och Berlin och har, förutom solistdiplom från Mozarteum i Salzburg och från Hochschule der Künste i Berlin, även avlagt diplom i Liedinterpretation för pianister vid Mozarteum.

Mats Jansson har haft och har en omfattande konsertverksamhet som solist, kammarmusiker, ackompanjatör och orkestermusiker runt om i Sverige, övriga Europa samt i USA och Japan. Sedan starten har han vid flera tillfällen varit officiell ackompanjatör vid den Internationella Stenhammartävlingen för sångare.


Trollhättans Kammarkör

Trollhättans kammarkör är en blandad kör med ca 45 medlemmar i alla åldrar. Dirigenter är Cecilia Hermansson och Olle Zandén.